VIEW ORIGINAL ARTICLE (External link)


Gjenvalgt leder i Farsund kunstforening, Jard Stålesen, er mektig stolt over å ha sikret seg kanonene Widerberg, Nupen og Fronth til Galleri Farsund.

Kunstnerkanoner klare for Farsund
Hva har kunstnerprofilene Frans Widerberg, Kjell Nupen og Per Fronth til felles? De er alle lokket til å holde utstilling i regi av Farsund kunstforening.

AV SVEIN MORTEN HAVAAS, 28.03.2008

Wiederberg er først ut av de tre «kanonene» som er farsundsklare. Han holder juleutstilling hos Farsund Kunstforening i Galleri Farsund.
Kjell Nupen og Per Fronth kommer til Kaperbyen i løpet av 2009. Endelig dato er ikke fastsatt, men begge har bekreftet at de vil holde utstillinger hos kunstforeningen.

— Stolte
— Vi i styret er selvsagt fryktelig stolte over å ha fått alle disse tre. Vi håper at dette kan gi et skikkelig løft for kunstinteressen i distriktet, sier leder i kunstforeningen, Jard Stålesen til Farsunds Avis.
Hun er beskjeden når vi snakker om det, men det er ingen tvil om at lederen personlig har en stor del av æren for at Widerberg, Nupen og Fronth vil holde utstillinger i Galleri Farsund. Det er hun som har hatt kontakten med kunstnerne og managementene deres. Det har krevd en god porsjon overtalelseskunst å få det til.
— En gallerist på Hamar som jeg kjenner kunne ikke forstå hvordan vi hadde fått Wiederberg til lille Farsund. Han hadde prøvd å få ham i flere år — uten å lykkes. Men det er sant — han kommer før jul, smiler Stålesen.

Overtalt
Kjell Nupen ringte hun personlig etter å ha hatt elleve flotte dager om bord på hurtigruten «MS Trollfjord». Der henger flere flotte Nupen-bilder i stort format.
— Du er bare nødt til å komme til Farsund etter dette, sa jeg til Nupen. Og han lot seg overtale, smiler Jard Stålesen.
Hun tok den avgjørende telefonen til tross for at hun var blitt advart av bekjente om at hun trolig ville få avslag på grått papir. Slik gikk det ikke.
Også Per Fronth lot seg overtale — etter først å ha sagt nei.
— Da sa jeg til ham at han ikke visste hva han sa nei til — i og med at vi allerede hadde booket Widerberg og Nupen. «Da må vel jeg også komme», svarte han da, smiler Stålesen.
Og slik blir det. I løpet av neste år blir det flotte utstillinger med malerier av Nupen og fotografiarbeider av Fronth.

Godt samarbeid
Stålesen og styret i kunstforeningen tror at alle de tre store kunstnernes arbeider vil passe i Odd Larsens Galleri Farsund.
— Vi er veldig godt fornøyd med samarbeidet med Odd. I forhold til taksalen der vi holdt til før, er beliggenheten mye bedre. For oss handler utstillingene først og fremst om å bedrive kunstformidling. Å få Widerberg, Nupen og Fronth til byen koster — men vi anser det som en del av vår oppgave å sørge for at kunstinteressen opprettholdes og — om mulig styrkes — i kommunen og distriktet for øvrig, sier Stålesen.
Hun slår et slag for det å gå på utstillinger, og appellerer også til de som mener de «ikke har råd» til å kjøpe kunst — eller «ikke har mer plass på veggen».
— Man må ikke kjøpe bilder når man går på utstilling. Minst like viktig er selve utstillingsopplevelsen. Det handler også om å vise respekt for kunstneren, smiler kunstforeningslederen.
I tillegg til de tre nevnte kunstnerne er også Nils Eger og Bjørn Christian Røed klare med utstillinger i Farsund — henholdsvis i mai og august i år. Begge disse to har et forhold til byen etter å ha bodd her eller vokst opp her.


Klar for Farsund: Frans Widerberg – her representert ved grafikk uten navn.

FAKTA:
Frans Widerberg
# Født i Oslo i 1934.
# Er en av Norges fremste grafikere og malere.
# Særpreges er at han hovedsaklig bruker primærfargene rødt, gult og blått. Er kjent for å eksperimentere med fargenes egenkontrast.
# Maler ofte store formater, en del av bildene viser hester og mennesker i det ytre rom. Livsbegjær er et viktig tema.
# Har også hatt diverse utsmykningsoppgaver.


Klar for Farsund: Billedkunstner KJell Nupen.
FOTO: NICOLAI PREBENSEN, VG

Kjell Nupen
# Født i Kristiansand, hvor han nå også har fast adresse, i 1955.
# Bestemte seg for å bli kunstmaler alt som 13 åring.
# Utdannet ved Statens Kunstakademi i Oslo og ved Staatliche Kunstakademie i Dusseldorf.
# Fikk i ung alder gjennombrudd som maler og grafiker og har i mange år vært en markant skikkelse i norsk samtidskunst.
# Har stilt ut i en rekke land. Innkjøpt av en rekke sentrale institusjoner. Har gjort flere utsmykkingsoppdrag.


Klar for Farsund: Fotokunstner Per Fronth.
FOTO: NICOLAI PREBENSEN, VG

Per Fronth
# Født Per Fronth Nygaard i 1963 i Kristiansand.
# Norsk kunstner og fotograf.
# Jobbet i ca. 10 år som pressefotograf i VG før han startet på sin kunstneriske vei under mentorer som Arild Jacobsen, Kjell Nupen, Bob Blackburn og Odd Nerdrum.
# I første halvdel av 1990-tallet flyttet han til New York og viet seg til kunsten. I 2005 kom han tilbake til Norge og hjembyen.
# Utviklet en mixed media-teknikk med å overføre foto på lerret for deretter å male oppå, noe som skaper en helt spesiell stemning og gir et gjenkjennelig særpreg.

 


– Kjempegøy, sier Jard Stålesen – her med barnebarnet Annika (2)
– om at tre norske kunstkanoner kommer til Farsund i år og neste år.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------