Verden rundt med Per Fronths uro

Fotokunstneren Per Fronths tilværelse i New York endte med terrorangrep i nabolaget 11. september. Nå er han tilbake i Europa og viser sine erfaringer på en utstilling i København.
av Katrine Lia

Reisende i bilder. - Det å reise har gitt meg et rikt liv, sier fotokunstneren Per Fronth, som nå viser sine inntrykk av tiden etter 11. september på utstilling i København.

Per Fronth:
Alder: 39 år.
Yrke: Billedkunster og fotograf fra Kristiansand, bosatt i Frankrike.
Aktuell: Stiller i helgen ut for første gang i København.
Utstillingen "Genome days" er et resultat av de siste 18 måneders arbeid.

11. september bodde Fronth noen hundre meter fra World Trade Center. Han følte hendelsene fysisk på kroppen, og bestemte seg i ettertid for å forlate New York.

Begynte karrieren som pressefotograf, og har blant annet jobbet frilans for VG.

Per Fronth fra Kristiansand har reist verden rundt som pressefotograf siden han var 18 år gammel.

Timene og dagene etter terrorangrepet 11. september 2001, fortalte Fronth TV-seere hjemme i Norge, hvordan han merket terrorangrepet på kroppen. Fronth hadde New York som base i 13 år, og var like rystet som byen selv.

- Jeg tror folk som fulgte hendelsene på TV fikk noe av det samme sjokket som jeg selv følte, selv om fjernsynet aldri kan gjengi luktene og lydene slik de var i virkeligheten. Selv følte jeg meg personlig angrepet av bin Laden, sier Fronth.

Flyttet til Frankrike
I etterkant av terrorangrepet tok fotokunstneren beslutningen om å flytte fra New York.

- Det var på tide å prøve noe nytt. Kall det et nytt avsnitt, et nytt kapittel, eller kanskje til og med en ny bok i livet, sier Per Fronth, som er blitt europeer igjen.

I løpet av noen uker, etter 11. september, hadde Fronth pakket sammen 13 års tilværelse i New York, og flyttet til Frankrike.

- Jeg hadde lyst til å høre fuglekvitter i stedet for bilalarmer, sier Fronth.

Denne helgen åpner han utstilling i Galleri Christian Dam i København. Den har fått navnet "Genome Days".

- Det er blitt mange mørke bilder?

- Bildene representerer uroen jeg har følt etter 11. september, samtidig som de er et forsøk på å finne et slags ståsted, forteller fotokunstneren.

En gjennomgangsfigur i utstillingen er en glattbarbert mannsfigur, som strekker hendene over hodet. Ydmykt, nådefullt, eller et speilbilde av kunstneren selv?

- Disse bildene viser historier som på mange måter er et speilbilde. De formidler noe personlig, samtidig som jeg vil unngå å være for privat, sier Fronth.

- Hva er forskjellen?

- Den personlige historien viser til noe utover deg selv, og kan deles med andre. Den private historien har man høye stakittgjerder rundt.

Den siste revejakta
For tre år siden skapte Fronths utstilling "Bloodlines", med bildeserier av den engelske adelen på revejakt, mye oppmerksomhet i England. Dyrevernsaktivister demonstrerte utenfor galleriet, i protest mot bildene, mens Fronth selv nektet å fortelle hva han egentlig synes om sporten.

- Jeg tror ikke gjennomslagskraften ligger i kunstens vesen. Skulle jeg protestert, ville jeg brukt helt andre metoder. Men jeg tror bildene mine kan fungere som en stille kommentar fra et enkeltmenneske, sier han.

Når det gjelder Bush sin politikk i Irak, er det derimot lettere å få Fronth til å komme med synspunkter. Han savner flere nyanser og fargeforskjeller i Bush sin politikk.

- Problemene er mer enn sort-hvitt. Bush ønsker å tre friheten sin ned i halsen på folk, samtidig som et bibliotek i USA registrerer nøyaktig hvilke bøker du har lånt i et sentralregister, sier han.

Men selv om Fronth stiller ut bilder av en dyster verden, synes han mennesket har en sterk evne til å overvinne det negative:

- Faren til gamlekjæresten min døde av kreft, og jeg så ham ligge der syk. Men i dag er det fisketurene vi hadde sammen, og alt det gode, jeg husker.